top of page

Sıkça Sorulan Sorular

Karot alma iÅŸlemi binaya zarar verir mi?

Karot alma iÅŸlemi silindirik kesme aleti yardımıyla betonarme taşıyıcı elemanlardan numune alma iÅŸlemidir ve eleman içindeki demirlere temas etmeden hassasiyetle uygulanır. Karot iÅŸleminin hangi taşıyıcılardan yapılacağı mutlaka uzman mühendisler tarafından belirlenmelidir. Ä°ÅŸlem sonrasında oluÅŸan boÅŸluk, vakit kaybetmeden yüksek mukavemetli kimyasal yapı harcı ile doldurulur. Bu harç oluÅŸan boÅŸluÄŸu tamamen kapladığında betonarme elemanda oluÅŸabilecek herhangi bir zayıflığın da önüne geçilmiÅŸ olur. Bu hususlara dikkat edilerek yapılan karot alma iÅŸlemleri yapılara kesinlikle zarar vermez.

2

Yapısal Analizler kaç ÅŸiddetindeki depreme göre yapılır?

Åžiddet ve büyüklük kavramları genelde birbirine karıştırılır. Büyüklük bir depremin açığa çıkarttığı enerjiyi matematiksel olarak ortaya koyan sayısal bir deÄŸerdir. Åžiddet ise yer altında belli bir derinlikte meydana gelen depremin yeryüzünde etkili olduÄŸu alandaki yıkıcılığını gösteren bir sayıdır. Bu sebeple “9 ÅŸiddetindeki depreme dayanıklı” ifadesi yanlış bir ifadedir. DoÄŸrusu “9 büyüklüÄŸünde depreme dayanıklı” olmalıdır. 

​

Bir binanın kaç büyüklüÄŸündeki depreme maruz kalabileceÄŸi Türkiye Cumhuriyeti Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenerek Türk bina deprem yönetmeliÄŸi (TBDY-2018) içerisine dahil edilmiÅŸtir ve her bölge için deÄŸiÅŸiklik gösterir. Bu baÄŸlamda binanızın bulunduÄŸu konuma gelebilecek en büyük deprem ivmesi ve buna baÄŸlı olarak oluÅŸabilecek maksimum deprem kuvveti etkisi altındaki bir sarsıntıya dayanıklı olup olmadığı kontrol edilecektir. Tüm mühendislik çalışmalarımız AFAD tarafından belirlenen teknik veriler çerçevesinde titizlikle yapılmaktadır.

3

Depreme dayanıklılık raporunun hazırlanma süresi kaç gündür?

Binanın statik projeleri tarafımıza teslim edildikten sonra yapı içerisinde gözle tespit, malzeme testleri, zemin etüdü ve üç boyutlu modelleme çalışmaları yapılır. Ardından uzman mühendisler tarafından deÄŸerlendirme yapılarak binanın depreme dayanıklılık raporu hazırlanır. Bu sürecin ortalama tamamlanma süresi 15 gündür.

4

Binamızın projesini nereden temin edebiliriz?

Bir yapının üç boyutlu hesap modelinin hazırlanabilmesi için taşıyıcı sisteminin bilinmesi gerekmektedir. Bu sebeple yapıların statik projeleri mutlaka elde edilmeli ve tarafımıza sunulmalıdır. EÄŸer binanın statik projesi elinizde bulunmuyorsa baÄŸlı bulunduÄŸu ilçe belediyesine baÅŸvurarak statik proje, mimari proje ve zemin etüd raporlarını temin edebilirsiniz.

5

Binamızın projesi yoksa yapılacak işlem nedir?

Yapının baÄŸlı bulunduÄŸu ilçe belediyesinde statik proje bulunamamışsa, binanın taşıyıcı sistem rölövesi alınır. Rölöve, yapıdaki betonarme kolon, kiriÅŸ, nervür, döÅŸeme ve perde elemanlarının boyutlarını ve yerleÅŸimlerini gösterecek ÅŸekilde bina içerisinde yapılan ölçüm ve teknik çizim çalışmasıdır. Bu çalışma sonucunda elde edilen çizimlere baÄŸlı olarak binanızın üç boyutlu hesap modeli teknik ekip tarafından rahatlıkla oluÅŸturulabilir.

6

Binamızı inceleyecek teknik ekip alanında uzman mıdır?

Binanızı kontrol edecek ekibimiz alanında tecrübeli ve deprem mühendisliÄŸi konusunda uzmanlaÅŸmış yüksek mühendislerdir. Binanız Yıldız Teknik Üniversitesi Ä°nÅŸaat Fakültesi, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi Ä°nÅŸaat Fakültesi, Ä°stanbul Teknik Üniversitesi Deprem MühendisliÄŸi ve Afet Yönetimi Enstitüsü yüksek mühendisleri tarafından detaylı olarak incelenecektir.

7

Bina performans analizi nedir?

Bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığı bu alanda uzman ve tecrübeli inÅŸaat mühendisleri tarafından yapılan bina performans analizi ile belirlenir. Bina performans analizi, bir binanın taşıyıcı sistemini oluÅŸturan elemanların ölçüleri ve konumlanmaları, zemin sınıfı ve malzeme bilgileri elde edildikten sonra bilgisayar ortamında üç boyutlu hesap modeli kurularak bulunduÄŸu konuma gelebilecek en büyük deprem kuvveti etkisi altında yapıda oluÅŸması beklenen hasarların belirlenmesidir. Ä°nÅŸaat yüksek mühendisleri bu iÅŸlemi yaparken tüm sismik veriler Türkiye Cumhuriyeti Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı tarafından belirlenir ve yapısal hesaplamalar TBDY-2018 Deprem YönetmeliÄŸi kapsamında yapılır. Bu sayede henüz deprem olmadan, olası büyük bir depremin etkileri ve hasar durumları sözkonusu bina için önceden raporlandırılmış olur. Bu raporun “Depreme Daynıklılık Raporu” veya “Bina SaÄŸlamlık Raporu” gibi farklı isimleri de vardır. Elde edilen sonuçlara göre uzmanlar, yapının mevcut durumuyla kullanılmasının can güvenliÄŸi açısından bir sakınca oluÅŸturup oluÅŸturmadığı konusunda bina sahiplerine teknik bilgi verir,  gerekirse sonraki süreçte hangi tedbirlerin alınması gerektiÄŸini açıklarlar.

8

Rapor sonucu olumsuz çıkarsa binayı acilen boÅŸaltmamız gerekiyor mu?

Uzman mühendisler tarafından hazırlanan bina performans analiz raporları 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde resmi belge niteliÄŸi taşımadığından mühendislik görüÅŸü hükmündedir. Dolayısıyla böyle bir durumda söz konusu raporun bina ile ilgili karar verme konusunda bina kullanıcılarına herhangi bir yaptırımı yoktur ve binanın yıkım kararı anlamına gelmez. Yapı sakinleri uzman mühendislerin bu konuda verecekleri tavsiyeler doÄŸrultusunda herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan kendi kararlarını verebilirler.

Sıkça Sorulan Sorular bölümünde bulamadığınız cevaplar için bizimle Canlı Yardım kısmından iletiÅŸime geçebilirsiniz.

bottom of page